Een tijdje geleden gaf ik samen met Eliza Coolsma een workshop over Personal Branding en Storytelling in Madrid. Onze deelnemers waren ondernemers die voornamelijk in de coaching/yoga en spirituele business zaten. Allemaal waren ze expats die probeerden te ondernemen in een land dat keihard door de crisis getroffen is. De meesten konden hun brood ermee verdienen, maar vaak niet met wat het liefst zouden willen doen. Waar kwamen we samen achter?
Tijdens de workshopronde waarin iedereen zijn eigen verhaal moest vertellen bleek dat juist de mensen van wie je het niet verwacht heel veel moeite hadden om hun eigen verhaal te vertellen. Van coaches en mensen die veel nadenken over spiritualiteit zou je verwachten dat ze heel goed weten waarom ze doen wat ze doen. Dat bleek vies tegen te vallen. Vaak hadden ze zelf niet helder wat hun eigen drijfveren en motivatie waren. Vervolgens wordt het natuurlijk lastig om anderen te vertellen wat ze voor toegevoegde waarde hadden.Als ze een eigen website hadden, dan wilden ze natuurlijk ook hun verhaal daarop kwijt. Dat verhaal was echter zo uitgebreid en ging alle kanten op, dat ik geen idee had waar ik moest beginnen met lezen. Beperk je daarom tot het hoogste noodzakelijke! Het is duidelijk: verhalen vertellen, zeker je eigen verhaal, is een kunst. Geen trucje.
Als ondernemer ben je succesvol als je je producten en diensten kunt verkopen. Dan moet je wel helder hebben welke dat zijn, en ook waar je eigen doelgroep op zit te wachten. Als je yoga geeft, wat voor lessen kan ik dan afnemen, wat levert het mij op, en wat kost het? En wat maakt jou anders en beter dan iemand anders?
Ben je een van de velen met een bepaalde product of dienst? Zorg ervoor dat het verhaal dat je te vertellen hebt niet is: neem mij, neem mij, neem mij! Desnoods haal ik wel wat van de prijs af! Niemand voelt zich daar prettig bij. Vertel in plaats daarvan wat jou onderscheidt, en geef liever wat extra, of doe net een beetje meer, in plaats van dat je wat van je prijs afhaalt. (*Tip van Marie Forleo).
Ook in een stad als Madrid met een torenhoge werkloosheid blijkt het mogelijk om succesvol te ondernemen. Dat kost tijd, frustratie, bloed, zweet en tranen. Maar uiteindelijk ben je het meest trots op dat waar je hard voor gewerkt hebt!